نیاز به نظافت آلودگی های محیطی در مکان های تجاری، اداری، صنعتی و نیمه صنعتی از الزامات حفظ بهداشت و سلامت می باشد زیرا ماندگاری آلودگی و گرد و غبار در هر مکان کاری می تواند سلامت کارکنان، ماشین آلات و تجهیزات صنعتی را به خطر بیاندازد. مکنده صنعتی از جمله دستگاه های نظافت صنعتی است که می تواند در جمع آوری آلودگی های محیط بسیار موثر باشد. به همین منظور در این مقاله قصد داریم شما را با مکنده صنعتی و اجزای آن به طور کامل آشنا کنیم.
مکنده صنعتی چیست؟
مکنده صنعتی نوعی از جاروبرقی های صنعتی است که در رده های کاری سخت تر قرار گرفته است. معمولا از این مکنده ها برای نظافت های سخت و سنگین نیمه صنعتی و صنعتی استفاده می گردد. به همین دلیل است که ساختار کلی این دستگاه صنعتی از فولاد سخت می باشد. مخزن موجود در این دستگاه های جاروبرقی صنعتی به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که معمولا دچار هیچگونه فرو رفتگی نخواهند شد. پمپ موجود در این دستگاه موجب می شود که مکنده صنعتی از قدرت مکش بسیار بالایی برخوردار باشد. بنابراین این دستگاه صنعتی می تواند آلودگی های مایع و جامد را جمع آوری نماید. همچنین می تواند مایعات روغنی را نیز جمع آوری کند. به همین دلیل است که در کارخانه ها و مکان های صنعتی که آلودگی های سخت و عمیق دارند، مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع دستگاه مکنده صنعتی
این دستگاه های جاروبرقی صنعتی با توجه به قابلیت جابه جایی آنها، به مکنده های قابل حمل، مرکزی و کامیونی تقسیم بندی می شوند. که از ویژگی های هر کدام می توان به موارد زیر اشاره نمود.
این دستگاه های مکنده صنعتی را به راحتی می توان جابه جا نمود. همچنین قیمت این نوع به نسبت دیگر مکنده ها مقرون به صرفه تر می باشد. از طرفی برای استفاده نمودن از آنها نیازی به سیستم های کامل کننده نیست. اما استفاده از این دستگاه محدودیت ابعادی در فضا دارد.
این نوع از مکنده ها نیازی به جابه جایی ندارند و می توان به صورت همزمان از چند دستگاه استفاده نمود. همچنین می توان مخازنی را در هنگام استفاده به آن متصل نمود. از طرفی در صورت استفاده از این دستگاه صنعتی می توانید مستقیما کیسه آلودگی ها را تخلیه نمایید.
مکنده های کامیونی قدرت مکش بسیار بالایی دارد. به همین دلیل در صنایع سنگین به راحتی قابل استفاده می باشد. از مزیت های این نوع مکنده می توان به قدرت بالای مکش، سرعت بالای نظافت، ظرفیت بالای جمع آوری آلاینده ها و همچنین سهولت در حمل نمودن مکنده صنعتی اشاره نمود. همچنین مکنده صنعتی را می توان بر اساس کاربرد به شرح زیر دسته بندی نمود.
– ضد انفجار
– غبارات خطرناک
– صنایع غذا و دارو
– صنایع ایمنی و بهداشت
– مکنده چوب
– هواکار
– مکنده خاک
– مکنده آب و خاک تک فاز
– مکنده آب و خاک سه فاز
مزایای استفاده از مکنده صنعتی
از این جاروبرقی صنعتی برای نظافت کارخانه های فولاد و ریخته گری، کارخانه شیشه سازی، کارخانه های سیمان، صنعت نفت، گاز، پالایشگاه های پتروشیمی، کارخانه های تولید مواد، کشتی سازی و انبارداری استفاده می شود. همچنین از دیگر کاربرد مکنده صنعتی می توان به نظافت صنایع نظامی، خودرو سازی، هواپیما سازی، تراشکاری، سازه های عظیم، نساجی، شهرداری، صنایع چوب، کارخانه مواد غذایی و کارخانه های صنایع دارویی اشاره نمود. در ادامه برخی مزایای استفاده از این دستگاه در صنایع گفته شده اشاره می گردد:
– قابلیت جمع آوری نمودن انواع آلودگی های سخت و سنگین
– جمع آوری آلودگی های جامد و مایع
– ظرفیت بالای نظافت
– قدرت و سرعت مکش بالا می تواند تمامی آلودگی ها را در کمترین زمان جمع آوری نماید
– بازده بسیار بالا
– طراحی مخازن در حجم های مناسب و نیاز به تخلیه در دفعات کم
– امکان جابه جایی آسان
– مقاومت بالای مکنده صنعتی به منظور استفاده در محیط های صنعتی
– امکان جمع آوری آلودگی های ریز
اجزا تشکیل دهنده مکنده صنعتی
اصلی ترین اجزا دستگاه مکنده صنعتی عبارتند از:
موتور یکی از اجزا اصلی مکنده صنعتی می باشد که نقش اساسی در به حرکت درآوردن دستگاه دارد. به طور کلی از وظایف اصلی موتور می توان به تامین انرژی مورد نیاز جهت حرکت پمپ و چرخش آن اشاره نمود. از آنجایی که مکنده های صنعتی با توجه به حجم کار و کاربری آن به دسته بندی های مختلفی تقسیم بندی می شوند. وجود موتور قوی و متناسب با میزان کارکرد مکنده در تعیین عمر مفید دستگاه نقش بسیار موثری دارد.
فیلتر ها نقش بسیار مهم و اساسی در جلوگیری از بازگشت آلودگی و گرد و غبار به فضا دارند. فیلترها آلودگی ها را جذب خود می نمایند. به همین دلیل گرد و غبار ناشی از نظافت که می تواند سلامت کارکنان و ماشین آلات را به خطر بیاندازد را جذب خواهد نمود. فیلترهای موجود در مکنده صنعتی به دو نوع فیلتر ورودی و خروجی تقسیم بندی می شود. فیلتر ورودی از ورود ذرات و آلودگی ها به داخل پمپ جلوگیری می کند. فیلتر خروجی نیز موجب می شود تا آلودگی ها و ذرات ریز مجددا به محیط بازگشت داده نشوند.
مخزن مکنده با وجود اینکه از پیچیدگی طراحی برخوردار نمی باشد. اما از ضروری ترین لوازم تشکیل دهنده مکنده های صنعتی می باشد. زیرا آلودگی ها بلافاصله پس از جمع آوری درون این مخازن نگه داری می شوند. از طرفی جنس و استقامت این لوازم بسیار حائز اهمیت می باشد. بنابراین باید کاملا مستحکم و مهندسی ساز باشند تا بتوانند فشار ناشی از حجم آلودگی ها را به راحتی تحمل نمایند.
نازل و خرطومی های مکنده ها با توجه به کاربرد آنها می توانند متفاوت باشند. به طور کلی نازل ها قسمتی از مکنده هستند که مستقیما با آلودگی ها ارتباط برقرار می نمایند و آنها را به مخازن منتقل می کنند. نازل دارای ویژگی الکترواستاتیک می باشد. با توجه به فضایی که قرار است نظافت نمود باید از نازل مناسب استفاده کرد. همچنین در زمان هایی که احتمال سایش آلودگی به نازل وجود دارد باید از نازل های خاص استفاده نمود.
Δ